Da li ste znali?

….. da jezik ukazuje na mnoge zdravstvene probleme?

mm

Aktualizirano: 7. Marta 2019.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Za jezik se kaže da je ogledalo probavnog trakta. Vješti ljekari mogu putem izgleda i forme jezika, konzistencije i boje taloga na jeziku i sl. izvući prve nalaze o zdravstvenom stanju pacijenata. Budite oprezni pri samostalnom tumačenju sopstvenog zdravstvenog stanja na osnovu promjena na jeziku koje ćemo navesti u nastavku, jer samo stručnjaci sa dobrim poznavanjem medicine su u stanju kombinovati različite simptome i izvući zaključak o vrsti zdravstvenih problema koje imate.

Na koji način jezik „priča“ o našem tijelu?

Kod zdravih osoba je jezik blijedo crven (ružičast), vlažan i pokretan. Obložen je tankim bijelim slojem koji ukazuje na intaktnu probavu u želucu.

Promjene na jeziku koje ukazuju na promjene zdravstvenog stanja

 • Jezik s tragovima zuba ili neravnomjernim rasporedom tankog sloja kojim je presvučen može ukazivati na noćno griženje zubima, ali obično je nebitan za dijagnosticiranje.
 • Tanak, gladak i uzak jezik može nastati kao uzrok anemije, bolesti crijeva ili usljed terapije antibioticima.
 • Tamna boja jezika – usljed terapije antibioticima jezik može poprimiti i tamnu, skoro crnu boju.
 • Povećane i crvenkaste papile jezika koje podsjećaju na maline ili jagode. Ovo može biti znak za zarazna oboljenja poput šarlaha. Naročito kod djece je bitno pravovremeno dijagnosticirati šarlah kontrolirajući usta i jezik pri bolovima u grlu, glavobolji i mučninama, kako bi se izbjegle teže forme ove bolesti i komplikacije.
 • Osjećaj lakog prženja na jeziku, svijetlo crvena boja i upale na jeziku mogu biti uzrokovane nedostatkom vitamina. Također može nastati i kao posljedica anemije ili dijabetesa.
 • Izrazito uvećan jezik može biti posljedica oboljenja štitnjače ili tumora na mozgu.
 • Pretjerano suh jezik ukazuje također na poremećaj štitnjače.
 • Jako nateknuće jezika je najčešće uzrokovano iznenadnim alergijama koje mogu biti opasne po život.
 • Crveni jezik, zajedno s drugim simptomima kao što su glavobolja, pritisak u predjelu rebara ili grčeviti bolovi u trbuhu može biti znak bolesti probavnog trakta, jetre ili srca.

Još mnogo toga se da očitati sa našeg jezika. Nije slučajno da se dijagnostika kineske medicine dobrim dijelom zasniva na posmatranju jezika.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO