Da li ste znali?

… da postoje liječnička uputstva za rukovanje mobilnim uređajima

mm

Aktualizirano: 9. Marta 2019.

Piše: Modro&Zeleno

2 min

Liječnička komora grada Beča je izdala dokument u kojem se kaže da upotreba mobilnih uređaja možda i nije tako bezazlena po pitanju zdravlja kao što to tvrde firme koje posluju sa ovim proizvodima. U tu svrhu se Liječnička komora grada Beča odlučila informisati stanovništvo Austrije, te izdala kratki priručnik o rukovanju mobilnim uređajima u cilju zaštite od eventualnih po zdravlje štetnih posljedica.

10 medicinskih savjetovanja za upotrebu mobilnih uređaja

 1. U principu: što je manje moguće telefonirati sa što kraćim telefonskim pozivima . Koristite fiksne ili pisane tekstualne poruke. Djeca i adolescenti mlađi od 16 godina ne bi trebali nositi mobilne telefone osim u hitnim slučajevima!
 2. Udaljenost od mobilnih uređaja je vaš prijatelj” – držite telefon dalje od glave i tijela tokom podešavanja poziva ili obratite pažnju na udaljenost preporučenu u uputstvu za upotrebu proizvođača. Koristite ugrađene mikrofone ili žičane slušalice sa airtube-om ili sa dva feritna filtera!
 3. Kada koristite slušalice ili integrisanu opremu sa mikrofonima, nemojte pozicionirati mobilne telefone direktno uz tijelo – na ovo posebnu pažnju trebaju obratiti trudnice. Za muškarce, mobilni telefoni u džepovima predstavljaju rizik za plodnost. Osobe sa elektronskim implantatima (pejsmejkeri, insulinske pumpe itd.) moraju također obratiti pažnju na udaljenost. Ako nemate boljih mogućnosti onda mobilne stavljajte u vanjsku vrećicu za suknju, ruksak ili torbu!
 4. Bez prijeke potrebe ne vršite pozive u vozilima i javnom prevozu. Bez spoljašnje antene, zračenje u vozilu je veće.
 5. Za vrijeme upravljanja automobilom važi apsolutna zabrana SMS-a i interneta. Ovo odvlači pažnju što dovodi do ugrožavanja ličnog života ali i života svih drugih učesnika u saobraćaju!
 6. Kada ste kući ili na poslu koristite radije fiksne telefone. Treba izbjegavati koliko je moguće bežične DECT telefone, WIFI pristupne tačke, LTE kućne stanice (kutija, kocka, itd.), kao i pametna brojila sa radiom. Pristup internetu preko kabla (na primjer, putem ADSL-a, VDSL-a …) ne emitira zračenje, a brz je i siguran!
 7. Budite manje online, uživajte u vremenu i mjestima bez mobilnog telefona i pazite da vaše dijete ima određeno vrijeme korištenja interneta. Time se smanjuje također i opasnost od ovisnosti koja je sve češća pojava!
 8. Manje aplikacija znači manje zračenja – smanjite broj aplikacija i onemogućite suvišne pozadinske usluge na vašem pametnom telefonu. Onemogućavanjem opcije “Mobile Services” / “Data Network Mode” pametni telefon se ponovo pretvara u mobilni telefon. Još uvijek ćete biti dostupni, ali izbjegavate puno nepotrebnog zračenja zbog pozadinskog prometa!
 9. Izbjegavajte pozive mobilnim telefonima na mjestima sa slabim prijemom (podrum, lift, itd.) – u takvim situacijama mobilni telefon povećava snagu prenosa. Ako je kvalitet prijema loš, koristite slušalice sa mikrofonom ili opremu sa mikrofonima!
 10. Prilikom kupovine mobilnih telefona obratite pažnju na maksimalno nisku SAR vrijednost i na eksterne priključke antene. Neki „pametni“ telefoni imaju antenu u donjem dijelu aparata koji je više udaljen od glave.
IZVOR: https://www.aekwien.at/documents/4771581/21918014/Plakat+10+Medizinische+Handy-Regeln/5b462061-b9eb-44d9-b564-ade67c4efd86
 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO