Da li ste znali?

Koliko ljudskih i bakterijskih ćelija sadrži naše tijelo?

mm

Aktualizirano: 7. Marta 2019.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Koliko ljudskih ćelija ima tijelo?

Tijelo odraslog čovjeka se sastoji od nekih 100 biliona ćelija. Za sve one koji ne mogu zamisliti ništa pod tim brojem: to je sto hiljada milijardi. Kada bismo sve te ćelije poredali jednu ispred druge, kao na nizu bisera, napravili bismo red dugačak 4 miliona kilometara.

S druge strane svaka od ovih ćelija ima enormno kompleksne unutarnje strukture i mehanizme. Svaka je složenija od najkompleksnijeg uređaja napravljenog ljudskom rukom. Osim toga ćelije su međusobno uvezane i čine još kompleksnije strukture (organe) u kojima preuzimaju različite funkcije i sve zajedno danonoćno sarađuju. I na kraju organi međusobno sarađuju u cilju stvaranja našeg organizma, koji ima sposobnost da diše, jede, lliječi samog sebe, razmišlja itd.

Neke ćelije odumiru ali se stvara i mnogo novih. Svakog se sata stvara oko milion novih ćelija u našem tijelu.

Koliko bakterija ima u našem tijelu?

I što je najinteresantnije, naše tijelo također sadrži 100 triliona bakterija, od kojih je većina neophodna da bismo uopšte mogli živjeti. Dakle u tijelu imamo više bakterija nego “sopstvenih ćelija”. U tom smislu se sasvim opravdano možemo zapitati da li smo više skup bakterija ili tjelesnih ćelija?

Obratite pažnju, sve ove ćelije, bilo tjelesne ili bakterijske, se stvaraju, regenerišu i sarađuju bez obzira da li mi spavali ili bili budni, da li mi to htjeli ili ne. Čovjek nema skoro nikakvu kontrolu nad ovim mehanizmima iako su oni od presudnog značaja za naš opstanak.