Nutricionizam

Acerola- popularno “super voće”

mm

Aktualizirano: 7. Novembra 2021.

Piše: Mag. farmacije Bisemija Begović

3 min

Zanimanje za acerolu (Malpighia emarginata DC L.) u naučnoj zajednici i farmaceutskim firmama primjetno raste posljednjih godina. Ovo egzotično voće ima velik agroindustrijski potencijal i predstavlja primamljivu ekonomsku perspektivu. Acerola, poznata i kao barbadoška trešnja ili zapadnoindijska trešnja, je jedan od najbogatijih prirodnih izvora askorbinske kiseline a sadrži i mnogo fitonutrijenata.

Zimzeleni grm acerole koji cvjeta u toplim i tropskim krajevima rađa male plodove nalik trešnji. U nezreloj fazi sazrijevanja boja plodova je zelena, a dozrijevanjem se mijenja u narandžasto-crvenu i konačnu svijetlocrvenu boju. Svaka biljka godišnje daje 20-30 kg plodova. Slatkoća voća varira ovisno o sorti, ali većina njih je prilično trpka i kisela.Voće je vrlo kvarljivo i  konzumira se nakon prerade, u obliku pulpe i sokova.  Raste od južnog Teksasa, preko Meksika i Srednje Amerike do Južne Amerike i diljem Kariba, a uvedena je i u suptropska područja širom svijeta, uključujući Indiju. Najveći proizvođač acerole je Brazil koji također dominira i u izvozu prerađenih proizvoda od acerole kao što su smrznuto voće, sok, marmelada, džem i liker.

Acerola sadrži makro i mikronutrijente: proteine (0,21-0,80 g/100g), masti (0,23-0,80g/100g), ugljikohidrate (3,6-7,80g/100g), mineralne soli  (željezo 0,24,kalcij 11,7,fosfor 17,1mg/100g) i vitamine (tiamin 0,02, riboflavin 0,007, piridoksin 8,7mg/100g).

Askorbinska kiselina (vitamin C) je jedan od najvažnijih vitamina topivih u vodi, neophodan za biosintezu kolagena, karnitina i neurotransmitera. Zbog nemogućnosti sinteze u ljudskom organizmu, neophodna je kao dodatak prehrani. Sadržaj askorbinske kiseline u aceroli se kreće od 1500 do 4500 mg/100 g, što je oko 50-100 puta više od narandže ili limuna. Konzumiranje tri ploda acerole dnevno bi moglo zadovoljiti preporučeni dnevni unos vitamina C za odraslu osobu. Ipak, trebalo bi se suzdržati od pretjerane upotrebe voća jer ekstremni unos vitamina može izazvati prooksidativno djelovanje.

Acerola je jedno od rijetkih voćki koje sadrži i fitonutrijente u značajnoj količini. Glavna skupina fitohemikalija uključuje karotenoide, fenole, flavonoide, antocijane za koje je poznato da imaju različite biološke aktivnosti te smanjuju rizik od mnogih hroničnih bolesti. Funkcionalne fitohemikalije u aceroli mogu utjecati na crijevne epitelne ćelije kako bi povećale apsorpciju askorbinske kiseline. Sadržaj fitonutrijenata zavisi od sorte, genotipa, stepena zrelosti te uvjeta uzgoja i prerade.

U plodovima acerole je pronađeno i nekoliko novih spojeva koji su pokazali inhibitorne učinke na acetilholinesterazu te citotoksičnu aktivnost.

S obzirom na čnjenicu da se vitamin C acerole bolje apsorbira u ljudskom organizmu od sintetičke askorbinske kiseline, dodaci i koncentrati iz acerole predstavljaju atraktivnu alternativu za osobe sa nedostatkom vitamina C.

Suplementi koji su dostupni pod različitim markama su u obliku tableta, praha, kapsula i tableta za žvakanje.

Na osnovu sastava acerole se može zaključiti da je ovo „super voće“ izvrstan izvor moćnih antioksidanasa te obećavajući kandidat u borbi protiv raznih bolesti povezanih sa oksidativnim stresom. S obzirom da posjeduje bogat profil hranjivih tvari s brojnim bioaktivnostima i u velikom dijelu je neiskorištena, acerola zahtijeva veći fokus i ima obećavajuću agronidustrijsku i farmaceutsku primjenu. Dosadašnje znanje može pomoći u razvoju postojećih biljaka ove vrste sa povišenom sintezom askorbinske kiseline.

Image by Vitor Vitinho from Pixabay

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

Literatura:

 1. Mezadri T. i sar. The acerola fruit: composition, productive characteristics and economic importance. Arch Latinoam Nutr.2006:56(2):101-9.
 2. Takino Y., Aoki H., Kondo Y., Ishigami A. Acerola.Promotes ascorbic acid uptake into human intestinal Caco-2 cells via enhancing the gene expression of sodium-dependent vitamin C transporter. Journal of Nutritional Science.2020:vol 66.(4):296-299.
 3. Prakash A., Baskaran R.Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers.J Food Sci Technol.2018:55(9):3373-3384.