Nutricionizam

Ishrana vegetarijanaca – prednosti i nedostaci

mm

Aktualizirano: 15. Oktobra 2021.

Piše: Mr. ph. Nina Lipić

5 min

Posljednjih nekoliko decenija vegetarijanska ishrana stekla je veliku popularnost – istraživanja procjenjuju da čak 18% svjetske populacije čine vegetarijanci. (1) Osim etičkih i ekoloških prednosti isključivanja mesa iz vaše ishrane, dobro planirana vegetarijanska ishrana može smanjiti rizik od hroničnih oboljenja, uticati na gubitak tjelesne mase i poboljšati kvalitet vašeg života.

Šta je vegetarijanska ishrana?

Vegetarijanska ishrana podrazumijeva isključivanje mesa, ribe i peradi. Ljudi često prihvataju vegetarijanstvo iz religijskih ili ličnih razloga, ali takođe i etičkih razloga, u borbi za prava životinja. Pojedinci se odlučuju postati vegetarijanci iz ekoloških razloga, jer stočarska proizvodnja povećava emisiju gasova odgovornih za efekat staklene bašte, doprinosi klimatskim promjenama i zahtijeva velike količine vode, energije i prirodnih resursa. (2, 3).

Postoji nekoliko formi vegetarijanstva, koji se međusobno razlikuju po svojim restrikcijama:

 • lakto-ovo-vegetarijanska ishrana: eliminiše meso, ribu i perad iz ishrane, ali su dopuštena jaja i mliječni proizvodi
 • lakto-vegetarijanska ishrana: eliminiše meso, ribu, perad i jaja, a mliječni proizvodi su dopušteni
 • ovo-vegetarijanska ishrana: eliminiše meso, ribu, perad i mliječne proizvode, a dozvoljava primjenu jaja
 • pescetarijanska ishrana: eliminiše meso i perad, dozvoljava ribu, te ponekad jaja i mliječne proizvode
 • veganska ishrana: podrazumijeva eliminaciju svih vrsta mesa, jaja, mliječne proizvode, ali i proizvode dobijene od životinja, kao što je med
 • fleksitarijanska ishrana: ishrana bazirana uglavnom na biljkama, ali ponekad dozvoljava upotebu mesa, jaja i mliječnih proizvoda

Fleksitarijanstvo – jednostavniji izbor?

Fleksitarijanstvo je složenica nastala spajanjem riječi fleksibilno+vegetarijanstvo. Iz ovog jednostavno možemo zaključiti da fleksitarijanci ne isključuju meso u potpunosti, odnosno, dopušteno je povremeno korištenje mesa, ali je ishrana uglavnom bazirana na namirnicama biljnog porijekla. Ovaj način ishrane je idealan za one koji su ekološki osviješteni i žele smanjiti meso u svojoj ishrani, ali ga se ne mogu u potpunosti odreći. Ishrana fleksitarijanaca se bazira na primjeni, pretežno domaćeg, voća, povrća, leguminoza i cjelovitih žitarica. Kao izvor proteina, umjesto mesnih, koriste se biljni izvori, a fokus je na neprerađenoj, ili minimalno prerađenoj hrani. Primjena mesa je, dakle, dopuštena ponekad, kao i slatkiša i dodanih šećera.

Zdravstveni benefiti vegetarijanske ishrane

Studije pokazuju da vegetarijanci imaju bolji kvalitet ishrane od osoba koji jedu meso, kao i veći unos važnih hranjivih materija poput vlakana, vitamina C, vitamina E i magnezijuma. (4, 5).

Pored toga, ovaj način ishrane može doprinijeti gubitku tjelesne mase, smanjiti rizik od nastanka karcinoma, stabilizovati šećer u krvi i smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Dobro izbalansirana vegetarijanska dijeta može biti izuzetno korisna i nutritivno bogata. Ipak, postoji mogućnost povećanog rizika od razvoja nutritivnih deficita, stoga se prije prelaska na ovaj način ishrane preporučuje konsultacija sa nutricionistom.

Rizici vegetarijanske ishrane

Meso, perad i riba obezbjeđuju najveću količinu proteina i veliki dio omega-3 masnih kiselina, kao i mikronutrijenata poput cinka, selena, željeza i vitamina B12. Stoga se pri isključivanju ovih komponenata u ishrani mora obezbijediti adekvatna suplementacija navedenim makro i mikronutrijentima. Pored toga, mliječni proizvodi i jaja su značaj izvor kalcijuma, vitamina D i vitamina B, pa se mora voditi računa i o potencijalnom deficitu istih.

Deficit svih pomenutih nutrijenata može dovesti do simptoma poput umora, iscrpljenosti, anemije, gubitka koštane mase i poremećaja rada štitne žlijezde. Vitaminsko-mineralni dodaci prehrani su jedan od načina da izbjegnete nutritivne deficite, ali i zdravstvene poremećaje koji ih prate.

Koje namirnice odabrati?

Vegetarijanska ishrana podrazumijeva raznolikost namirnica biljnog porijekla, uključujući svježe voće i povrće, žitarice, orašaste plodove, leguminoze i korisne masnoće.

Kako biste zamijenili proteine ​​koje meso obezbjeđuje u vašoj ishrani, uključite raznoliku biljnu hranu bogatu bjelančevinama poput orašastih plodova, sjemenki, mahunarki, tempeha i tofua. Ako pratite lakto-ovo-vegetarijansku ishranu, jaja i mliječni proizvodi takođe mogu povećati vaš unos proteina.

Neke od zdravih namirnica koje možete uključiti u vegetarijansku ishranu su:

 • Voće: jabuke, banane, bobičasto voće, narandže, dinje, kruške, breskve
 • Povrće: zeleno lisnato povrće, šparoge, brokula, paradajz, mrkva
 • Žitarice: kinoa, ječam, heljda, riža, zob
 • Mahunarke: leća, pasulj, grašak, slanutak
 • Orašasti plodovi: bademi, orasi, indijski orasi, kesten
 • Sjemenke: sjemenke lana, chia i konoplje
 • Zdrave masti: kokosovo ulje, maslinovo ulje, avokado
 • Izvori proteina: Tempeh (fermentisani proizvod od soje), tofu, natto (proizvod od soje dobijen fermentacijom kuvanih zrna soje), nutritivni kvasac, spirulina, jaja, mliječni proizvodi

Zaključak

Uravnotežena vegetarijanska ishrana s hranjivim namirnicama poput voća, povrća, žitarica, zdravih masti i biljnih bjelančevina može ponuditi mnogo prednosti, ali takođe može povećati rizik od nutritivnih deficita u prehrani ako nije dobro izbalansirana. Obratite naročitu pažnju na nekoliko ključnih hranjivih materija i akcenat stavite na raznolikost namirnica. Na taj ćete način uživati ​​u blagodatima vegetarijanstva, a minimizirati eventualno moguće nuspojave. (6)

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

Literatura

 1. Leahy, Eimear & Lyons, Sean & Tol, Richard. (2010). An Estimate of the Number of Vegetarians in the World.
 2. Cole, Noel & Radcliff, S. & DeVries, T. & Rotz, C.A. & Ely, D. & Cardoso, F.. (2016). Production, Management, and Environment Symposium: Environmental footprint of livestock production – Greenhouse gas emissions and climate change. Journal of Animal Science. 94. 10.2527/jas.2016-0602.
 3. Pimentel D, Pimentel M. Sustainability of meat-based and plant-based diets and the environment. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):660S-663S. doi: 10.1093/ajcn/78.3.660S. PMID: 12936963.
 4. Clarys, P., Deliens, T., Huybrechts, I., Deriemaeker, P., Vanaelst, B., De Keyzer, W., Hebbelinck, M., & Mullie, P. (2014). Comparison of nutritional quality of the vegan, vegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian and omnivorous diet. Nutrients6(3), 1318–1332.
 5. Davey GK, Spencer EA, Appleby PN, Allen NE, Knox KH, Key TJ. EPIC-Oxford: lifestyle characteristics and nutrient intakes in a cohort of 33 883 meat-eaters and 31 546 non meat-eaters in the UK. Public Health Nutr. 2003 May;6(3):259-69.
 6. Healthline (2018): The Vegetarian Diet: A Beginner’s Guide and Meal Plan. dostupno na: https://www.healthline.com/nutrition/vegetarian-diet-plan