Zdravi recepti

ČOKOLADNI KOLAČ BEZ ŠEĆERA I BRAŠNA

mm

Aktualizirano: 11. Februara 2022.

Piše: Mag. nutricionizma Asja Sirbubalo

1 min

Često ćete u prodavnicama naići na ovakve natpise: “bez brašna”, “bez šećera”, “bez glutena”, “0% masti”, “fit keks” itd.. Kao prvo, radi se uglavnom o visoko industrijski prerađenim proizvodima sa veoma malom nutritivnoj vrijednosti. A kao drugo uglavnom itekako sadrže kalorije, iako će natpis „fit“ odati utisak niskokaloričnog proizvoda.

Ako imate inzulinsku rezistenciju izbjegavat ćete pretjeran unos brašna i šećera (za šećer imate brojne zamjene, ako vam se baš pravi kolač). Ako imate celijakiju, naravno da morate pratiti oznaku gluten free, ali radije jesti hranu koja je svakako gluten free, a ne keksiće sa tom oznakom. A što se tiče 0% masti – uživajte u punomasnim prozvodima radije, ali u ograničenim količinama.

Vratimo se sad na naš kolač:

SASTOJCI

 • 150 grama putera
 • 100 grama tamne čokolade 85% kakaa
 • 5 jaja
 • malo vanilije i soli
 • 2 kašike kakaa
 • zaslađivač: pomiješana stevija i eritrol – količina po okusu

POSTUPAK

Otopiti puter i čokoladu. Odvojiti bjelanca i žumanca i bjelanca izmutiti u čvrsti snijeg. Kad se otopljena smjesa putera i čokolade malo ohladi, postepeno dodavati žumanca i mutiti (ako ubacite sve odjednom u vruću smjesu dobit ćete čokoladnu kajganu). Istovremeno pomalo dodavati i zaslađivač i kakao, malo vanilije i soli. U tu smjesu, opet postepeno, dodavati snijeg od bjelanaca i lagano mutiti dok ne postane jedna glatka smjesa, bez grudvica kakaa ili oblačića bjelanaka. Kalup za tortu (idealno 20 cm, moj je 18) premazati puterom i posuti kakaom, isto kao da koristite brašno, po dnu i obruču. Peći na 180 stepeni oko pola sata.

Maskarpone krema (malo limuna, zaslađivača i vanilije) i komadići crne čokolade. Umjesto toga može i jogurt za laganiju varijantu ili puter od nekih orašastih plodova, a zašto ne i dobri stari pekmez od jabuka ili bestilj od šljiva.

Desert je da se uživa u njemu, ali u jednom – dva komada (ne u tepsiji), povremeno…

Prijatno!!!

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO