Zdravi recepti

Zdrav i ukusan obrok od crne leće (beluge)

mm

Aktualizirano: 29. Januara 2022.

Piše: Mag. nutricionizma Asja Sirbubalo

1 min

Crne leće (beluga) odlikuju se visokom koncentracijom antioksidanasa antocijana. Radi se o aktivnim supstancama koje se izučavaju zbog svojih sposobnosti za jačanje pamćenja i borbu protiv raka. Crna leća (beluga) je veoma bogata proteinima i vlaknima, a isto vremena ima nisku kaloričnu vrijednost, što je čini veoma interesantnom za raznorazne dijete.

Recept koji prilažem nije salata nego kompletan obrok i to jako ukusan!

Sastojci

▪️ crna leća (beluga) iz @dm_bih
▪️ prokulice
▪️ muškatna tikva
▪️ ljubičasti luk
▪️ svježi peršun
▪️ maslinovo ulje, so i biber
▪️ kiselo – slatko – ljuti dresing: maslinovo ulje, sok od narandže, jabukovo sirće, med (nisam imala, stavila steviju), cimet, karanfilić u prahu, ljuta papričica u prahu ili ljuspicama, so i biber

Postupak

Leću skuhati u dvostrukoj količini vode (iako na upustvu piše 30-35 minuta, prema savjetu @mukacha.almir kuhala sam 25, jer bi inače bila prekuhana). Prokulice prerezati na pola i poredati na papir za pečenje, muškatnu tikvu izrezati na trokutiće približno iste veličine, premazati maslinovim ulje, dodati so i biber i peći na 200 stepeni oko pola sata ili dok ne bude dovoljno mekano. Pripremiti dresing od maslinovog ulja, malo jabukovog sirćeta, soka od narandže i ostalih nabrojanih začina – sjajna kombinacija slatkog, kiselog i ljutog. Kad se povrće ispeče pomiješati sa kuhanom lećom, puno svježeg peršuna i ljubičastim lukom. Preliti dresingom i dobro izmiješati.

Zašto je ovo kompletan i visoko vrijedan obrok:

✅ leća je bogata proteinima, a svaki obrok treba da sadrži neki izvor proteina
✅ pored proteina sadrži i ugljikohidrate i vlakna – tikva i ostalo povrće
✅ sadrži sezonske namirnice
✅ pun je boja i sadrži dobre masti
✅ začini daju poseban ukus
I to je to, pravilna ishrana nije toliko komplikovana. 
 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO