Zdravi recepti

Krem supa od tikve za prohladne dane

mm

Aktualizirano: 29. Decembra 2021.

Piše: Mag. nutricionizma Asja Sirbubalo

1 min

Krem supe su idealne za prohladne i sive dane, da ugriju dušu i tijelo, posebno kad su pikantne kao ova.

SASTOJCI

 • muškatna tikva
 • začini: ruzmarin ili timjan, kurkuma, chilli u prahu, so, biber, karanfilići
 • crni i bijeli luk
 • ljuta papričica
 • komadić đumbira
 • maslinovo ulje
 • pasta od tartufa (ako ih volite 😊)

POSTUPAK

Tikvu prerezati na pola po dužini, očistiti od sjemenki (kojih u ovoj vrsti tikve ima jako malo) i staviti u tepsiju na papir za pečenje (nožem napraviti brazde kako bi svi začini prošli i unutra). Pomiješati maslinovo ulje sa kurkumom i ostalim začinima (za bolju iskoristljivost aktivnih sastojaka poput karotenoida iz tikve i kurkmina iz kurkume potrebna je masnoća) i premazati preko tikve. Peći u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta ili dok ne omekša. Nakon pečenja odstraniti karanfiliće. U šerpi na maslinovom ulju popržiti crveni i bijeli luk, crvenu ljutu papričicu, izrendani komadić đumbira i malo paste od tartufa. Dodati tikvu (kašikom odvojiti meso tikve od kore) i preliti sa toplom vodom ili povrtnim temeljcem. Uz pomoć štapnog miksera sve dobro usitniti i još malo kuhati dok se fino sjedini. Pri serviranju dodati sjemenke tikve (ili napravite ovakav cvijetni aranžman😀) koje su bogate cinkom i važne za žensko i muško zdravlje.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO