Nutricionizam

Kako ishranom popraviti simptome alergije?

mm

Aktualizirano: 18. Aprila 2021.

Piše: Mr. ph. Nina Lipić

5 min

Ukoliko primjećujete da tokom određenog dijela godine imate karakterističan nadražajni kašalj i da kišete, moguće je da imate sezonsku alergiju. Ako ovi simptomi perzistiraju, i ponavljaju se nekoliko puta tokom godine, vjerovatno je vrijeme da posjetitite alergologa. Zajedno sa svojim ljekarom ćete utvrditi uzrok nastanka alergijske reakcije, odnosno, karakterističan alergen na koji reagujete. Ako su simptomi intenzivni, moguće je da ćete dobiti neki od lijekova protiv alergije – tzv. antihistaminika, koji su dostupni bez ljekarskog recepta.

Šta je sezonska alergija?

Sezonska alergija (alergijski rinitis) se javlja kao posljedica intenzivne reakcije organizma na određene alergene iz okoliša, poput polena biljaka i drveća. Alergen je odgovoran za reakciju organizma, odnosno, okidač je alergijske reakcije. Najčešći alergen iz okoliša je upravo polen biljaka, poput trava i korova, koji se prenosi vjetrom i na taj način omogućava direktan kontakt organizma sa pomenutim alergenima.

Kada je riječ o vremenu ispoljavanja alergijskih reakcija, najčešće su alergije prisutne u proljeće (polen drveća),  ljeto (polen trava) i u jesen (ambrozija).

Simptomi sezonske alergije

Simptomi alergije mogu varirati od blagih, do veoma ozbiljnih. Neki od najčešćih simptoma su:

 • kihanje
 • curenje iz nosa
 • crvenilo i svrab očiju
 • svrab u predjelu sinusa, grla i ušiju
 • kongestija (otečenost) ušiju

Mnogi ljudi skloni pojavi sezonskih alergija, takođe boluju i od astme; ovo znači da će se zajedno sa simptomima alergije obično udružiti i blaži ili jači astmatični napad, i da su ove osobe osjetljivije i podložnije pojavi alergija.

Zašto dolazi do ovih simptoma?

Kada organizam prepozna supstancu iz okoline, koja je inače bezopasna, kao prijeteću, ova supstanca će dovesti do odbrambenog odgovora organizma, koji se manifestuje oslobađanjem histamina i nekoliko drugih hemijskih jednjenja, u krvotok. Upravo je histamin odgovoran za karakteristične, neprijatne, simptome koji se javljaju tokom alergijske reakcije. Kada organizam dođe u kontakt sa alergenom, dolazi do niza lančanih reakcija koje imaju jedan glavni cilj – odbranu organizma od „napadača“. Najprije dolazi do aktivacije tzv. mast ćelija, u plućima, nosu, ustima i krvi. Aktivirane mast ćelije potom oslobađaju histamin, koji će u dijelu tijela koji je došao u kontakt sa alergenom izazvati karakterističnu, neprijatnu reakciju – curenje nosa, kihanje, kašljanje, svrab i dr..

Kako nam hrana može pomoći?

Ključna stvar kada je riječ o ishrani jeste činjenica da su alergeni zapravo okidači inflamatornog odgovora organizma, pa bi shodno toj činjenici mogli da zaključimo da bi namirnice koje djeluju antiinflamatorno, mogle biti od pomoći. Inkorporiranjem protivupalnih namirnica u ishranu, možemo itekako ublažiti simptome alergija i povećati odbrambenu sposobnost organizma. Ključno je sljedeće: smanjite konzumaciju visoko prerađenih namirnica; umjesto toga, u svoju ishranu uključite svježe namirnice, poput cjelovitog voća i povrća, te cjelovitih žitarica. Izbjegavajte trans – masti i biljna ulja; umjesto njih se odlučite za hladno cijeđena, neprerađena ulja.

Neke od namirnica koje djeluju povoljno na simptome sezonskih alergija su:

 1. Đumbir – zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava djeluje povoljno u redukciji neprijatnih simptoma alergija. Jedna studija iz 2016.godine je pokazala da je đumbir uticao na smanjenje produkcije pro- inflamatornih proteina, što je dovodilo do smanjenja simptoma alergije. Korijen đumbira se može koristiti osušen ili svjež, a koristan je i čaj od đumbira
 2. Polen pčela – dokazano ispoljava antiinflamatorno, antigljivično i antimikrobno djelovanje. Jedna studija je pokazala da je polen uticao na inhibiciju mast – ćelija, jednog od ključnih medijatora alergijskih reakcija. Polen ima prijatan, orašasti ukus, i možete ga dodati u jogurte, smutije ili žitne pahuljice
 3. Citrusno voće – vitamin C, prisutan u citrusnom voću, dokazano smanjuje simptome alergijskog rinitisa i iritaciju gornjeg dijela respiratornog trakta. Stoga u svoju ishranu uključitecitruse poput narandži, limuna, grejpfruta, limete, ali i bobičasto voće, koje takođe obiluje pomenutim vitaminom
 4. Kurkuma – aktivna komponenta kurkume, kurkumin, dokazano ispoljava antiinflamatorno djelovanje, smanjujući oticanje i iritacije koji se javljaju tokom alergijskog rinitisa. Kurkumu možete uzimati u vidu kapsula, tinkture, čaja, ili kao dodatak jelima. Za koji god oblik da se odlučite, obratite pažnju da se ekstrakt kurkume nađe u kombinaciji sa piperinom (aktivnom komponentom bibera), koji povećava dostupnost kurkumina za skoro 2000%.
 5. Losos – losos, kao i skuša, sardine i tuna, mogu djelovati povoljno u redukovanju neprijatnih simptoma alergijskog rinitisa i astme, zahvaljujući prisustvu omega – 3-masnih kiselina, koje ispoljavaju snažno antiinflamatorno djelovanje.
 6. Crveni luk – izuzetno korisna namirnica, čija vrijednost dolazi prvenstveno od prisustva kvercetina, snažnog antioksidansa, koji djeluje kao „prirodni“ antihistaminik. Pomaže u smanjenju simptoma alergije i astme, i ispoljava antiinflamatorno djelovanje. Najviše kvercetina se nalazi u svježem crvenom luku, dok se kuvanjem gubi značajna količina.

Ulje crnog kima – čudotvorni lijek protiv alergije?

Crni kim ili crni kumin (lat. Nigella sativa) je zbog svog širokog spektra primjene nazvana biljkom koja “liječi sve bolesti osim smrti”. Koristi se hiljadama godina u tradicionalnoj medicini, ali su njeni efekti i upotreba podržani od strane zvanične medicine, nizom studija koje su dokazale korisne efekte primjene ove biljke. Ulje crnog kima dokazano smanjuje intenzitet simptoma, i skraćuje vrijeme trajanja alergijskog rinitisa. Jedna iranska studija sprovedena na 66 dobrovoljaca koji pate od alergijskog rinitisa, dokazala je da jednomjesečna suplementacija preparatima crnog kima značajno smanjuje simptome alergije poput svraba, kihanja i začepljenog nosa. Pretpostavlja se da ovi efekti potiču od protivupalnog djelovanja ulja crnog kima. Vjeruje se i da ulje crnog kima poboljšava odbrambene sposobnosti organizma, te da djeluje i kao “prirodni” antihistaminik.

Preporučeni način doziranja ulja crnog kima većine proizvođača je 2.5mL do 5mL ulja, dva puta dnevno. Korišten u obliku kapsula, preporučuje se doza od 1g dnevno.

Zaključak

Odgovarajuća ishrana i fizička aktivnost će omogućiti da vaš organizam funkcioniše na najbolji mogući način i da reakcije na alergene iz okoline budu minimalne. Takođe, preporučuje se izbjegavanje alergena kada je moguće, i eventualno korištenje antihistaminika (u konsultaciji sa vašim ljekarom ili farmaceutom) ukoliko je alergijska reakcija burna i ukoliko su simptomi intenzivni.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

Literatura

 1. https://www.healthline.com/health/allergies/seasonal-allergies#TOC_TITLE_HDR_1
 2. https://bastyr.edu/news/health-tips/2011/09/nutrition-allergies#:~:text=A%20diet%20that%20focuses%20on,response%20of%20the%20immune%20system.
 3. https://www.healthline.com/health/seasonal-allergies-best-foods
 4. https://www.healthline.com/health/allergies/best-natural-antihistamines#takeaway
 5. https://www.webmd.com/allergies/what-are-histamines
 6. https://acaai.org/allergies/seasonal-allergies
 7. https://selfhacked.com/blog/black-seed-oil-use-side-effects-dosage-reviews/
 8. Soheila NikakhlaghFakher RahimFaezeh Hossein Nejad AryaniAmir SyahpoushMehri Ghafouryan BrougerdnyaNader Saki (2011). Herbal treatment of allergic rhinitis: the use of Nigella sativa. A I Otolaryngol. 32(5):402-7
 9. https://www.viridian-nutrition.com/blog/health-trends/black-seed-oil-the-ultimate-hay-fever-hack