Da li ste znali?

3D štampači transplantiraju kožu

mm

Aktualizirano: 18. Marta 2019.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

3D štampači su već odavno naznačili jednu novu eru u tehnološkim procesima, ali da imaju ogroman potencijal u medicini je do skora zvučalo kao naučna fantastika. U jednoj od najnovijih studija urađenoj na Wake Forest Institutu za regenerativnu medicinu (WFIRM) su pomoću 3D bio-štampača uspješno zatvorene velike rane koje bi inače zahtijevale presađivanje kože.

Ideja štampanja kože na 3D štampaču nije nova. 2014. godine predstavljen je prototip koji je bio u mogućnosti da štampa veće komade ljudske kože, koji bi zatim mogli biti individualno prilagođeni i transplantirani. Od tada, tehnologija upotrebe 3D štampača u medicini je konstantno evoluirala.

Najnovija tehnologija bio-štampača, o kojoj je riječ u ovom članku, popunjava direktno duboke dijelove rane sa ćelijama koje regeneriraju kožu.

Koju “tintu” koristi ovaj štampač?

“Tinta” se izvlači direktno iz ćelija pacijenta kako bi se smanjio rizik od odbacivanja “transplantata”. U tu svrhu se izoluju dva tipa ćelija kože: fibroblasti (ćelije koje aktivno učestvuju u izgradnji strukturu tkiva) i keratinociti (formiraju vanjski sloj kože). Izolovani fibroblasti i keratinociti se razmnožavaju u  laboratorijama i stavljaju u jednu vrstu hidro-gela, koji služi kao “tinta” za 3d bio-štampač.

Nova metoda obnavlja strukturu kože

Novina kod ove metode je da se rana skenira i potom kreira 3D slika rane. Štampač zatim popunjava duboke dijelove rane sa fibroblastima nakon čega oblaže cijelu ranu sa keratinocitima. Ova tehnika replicira prirodnu strukturu kože radi bržeg zarastanja. Tim sa Wake Forest Instituta je uspješno prezentirao metodu na mišjim modelima. Ova metoda, slično kao i transplantat, funkcionira ako se “tinta” (fibroblasti i keratinociti) izvade iz ćelija kože pacijenta. U suprotnom, rizik od odbacivanja transplantata je prevelik.

Kao sledeći korak, istraživači žele da sprovedu klinička ispitivanja na ljudskim dobrovoljcima. Očekuje se u dogledno vrije primjena bio-štampača za zacjeljivanje opekotina, dijabetičkih ulkusa ili drugih velikih rana na koži.

IZVOR
Wake Forest School of Medicine
 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO