Da li ste znali?

Vitamini mogu imati toksično dejstvo

mm

Aktualizirano: 16. Septembra 2019.

Piše: Modro&Zeleno

2 min

Vitaminski preparati su na glasu bezopasnih „zdravih lijekova“, koji jačaju imunološki sustav i pomažu pri raznoraznim metaboličkim procesima, a koji u najgorem slučaju nemaju nikakvo dejstvo na pojedinca. Međutim, veoma malo je poznato da vitamini mogu i štetno djelovati pod određenim okolnostima.

Vremena se konstantno mijenjaju a s njima i okolnosti u kojima živimo. Prema mnogim stručnjacima se u današnje vrijeme potrebe organizma za vitaminima, mineralima i sl. ne mogu lako podmiriti kroz redovnu ishranu. Kao razlog se navodi osiromašen kvalitet životnih namirnica, prvenstveno voća, povrća, mesa, ribe itd. Osim toga ovom trendu doprinosi brz i nezdrav način života sa puno stresa, malo sna i konzumacijom brze, niskokvalitetne hrane (fast food), te se iz tog razloga javlja poterba nadoknađivanja vitamina i minerala putem dodataka ishrani.

S druge strane, postoje studije koje govore suprotno. Naučnici iz Kopenhagena su u jednoj meta studiji (tzv. ACE studija) pokazali da redovna konzumacija antioksidativnih vitamina povećava smrtnost. Osim toga, također je poznato da za pušače nije preporučljiva konzumacija visoko doziranih beta-karotenskih preparata, jer povećavaju rizik od raka pluća. Prema nekim stručnjacima visoko dozirani vitaminski preparati nisu preporučljivi ni za sportiste.

Da li su vitaminski preparati uopšte potrebni?

Iako se mišljenja stručnjaka po ovom pitanju često razlikuju, ipak postoje situacije gdje se većina slaže sa njihovom upotrebom kao npr.:

 • Alkoholičari često razvijaju manjak vitamina B12 koji se manifestira kroz pernicioznu anemiju. Takve osobe usljed oštećenja nervnih ćelija pate često od simptoma tipičnih za alkoholičare kao što su nesigurnost pri hodu i polineuropatija.
 • Osobe sa hroničnim gastrointestinalnim oboljenjima ili poremećajem u metaboličkoj konverziji također mogu imati manjak vitamina (avitaminoza) jer ne mogu dobro probaviti i asorbirati hranu.
 • Također i osobe koje su sklone jednostranoj i nezdravoj ishrani pate često od manjka vitamina i s time u vezi određenih zdravstvenih problema.

Uzevši u obzir obje strane i mnoštvo mišljenja po ovom pitanju, moglo bi se reći da zdrave osobe koje imaju mogućnosti da koriste raznovrsnu hranu visokog kvaliteta, nemaju potrebu za vitaminski i mineralnim suplementima. Osobama koje to nisu u stanju zbog okolnosti u kojima se nalaze, bila bi preporučljiva kontrolisana upotreba dodataka prehrani, uz savjetovanje sa pouzdanim i kvalifikovanim ljekarom.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO