Sponzorirani članci

Solgar Omnium

mm

Aktualizirano: 17. Decembra 2020.

Piše: Doc. dr. nutricionizma Marizela Šabanović

7 min

Ovih dana pored užurbanog načina života, loše prehrane i nedostatka kretanja, našem zdravlju poseban izazov su sezonske viroze ali i opasnost od Covid-19. Upravo zato posebno je važno obratiti pažnju na jačanje imuniteta kako bi što spremnije dočekali zimske dane. Najbolji način je pravilna prehrana i pozitivan životni stil ali ne treba bježati ni od dobrih dodataka prehrani koji mogu biti odlična podrška našem imunitetu. Osim toga, povrće i voće koje danas jedemo vrlo često je siromašno zaštitnim materijama usljed načina uzgoja, transporta i čuvanja. Zato je potpuno opravdano korištenje dodataka prehrani kao nadopuna svakodnevnim obrocima ali ne kao njihova zamjena (Milisav i sur, 2018.).

Šta je oksidacijski stres i antioksidansi?

Uobičajenim biohemijskim procesima ali i djelovanjem vanjskih faktora kao što su dim cigareta, UV zračenje, virusi, infekcije, onečišćenje okoline, štetni sastojci hrane ali i emotivni stres, umor itd. nastaju slobodni radikali. Prevelika produkcija slobodnih radikala ugrožava ravnotežu sa antioksidansima te dolazi do oksidativnog stresa. Oksidativni stres se definira kao stanje prekomjernog stvaranja slobodnih radikala u organizmu, odnosno gubitak ravnoteže stvaranja i njihove razgradnje (Koekkoek i Zanten, 2016). Oksidativni stres narušava imuni odgovor organizma što dugoročno može imati za posljedicu nastanak drugih bolesti. Naš organizam ima svoje unutrašnje mehanizme antioksidanasa kao što su enzimi antioksidativne obrane koji uključuju superoksid dismutaze, glutation peroksidaze i katalaze. Neenzimski antioksidansi koji se nalaze u hrani su askorbinska kiselina (vitamin C), α-tokoferol (vitamin E), karatenoidi, flavonoidi, polifenoli, cink, selen, biljni pigmenti itd. (Raymond i Morrow, 2020). Većina ovih sastojaka nalazi se u povrću i voću. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije dnevnim unosom 400 g voća i povrća trebale bi da se zadovolje dnevne potrebe za antioksidansima. Međutim, procjenjuje se da oko 65% odrasle populacije i 80% djece i adolscenata u Americi ne unosi dovoljno povrća i voća (Milisav i sur, 2018). Upravo zato Solgar Omnium objedinjuje u svom sastavu mnoštvo antioksidanasa kako bi se postigla oksidoredukciona ravnoteža. Na prvom mjestu treba naglasiti tzv.elemente u tragovima kao što su bakar, selen, mangan, bor, cink, željezo, koji su glavni sastavni elementi osnovnih antioksidativnih faktora kao što su superoksid dismutaza, transferaza i katalaza. Podrška ovim elementima u tragovima su svakako vitamin C, E, D te vitamini B kompleksa.

Biljni pigmenti u Solgar Omnium-u kao antioksidansi

Kako bi se postigao još veći antioksidacijski potencijal, pored vitamina i minerala koji djeluju antioksidacijski, u sastavu Solgar Omnim-u nalaze se biljni pigmenti poput bioflavonoida, polifenola, ekstrakata lišća zelenog čaja i brokule, te standardiziranog ekstrakta korijena kurkume. Biljni pigmenti su velika grupa jedinjenja za koje je dokazana višestruka pozitivna funkcija na zdravlje uključujući antioksidativno, protuupalno, antikancerogeno, kardioprotektivno, antidijabetičko, te neuro i gastro protektivno djelovanje (Zhao i sur, 2018).

Važno je napomenuti da su svi biljni pigmenti koji ulaze u sastav Solgar Omnium-a prirodnog porijekla što ih čini potpuno iskoristivim. Posebno treba naglasiti standardizirani ekstrakt kurkume za koji su brojne studije pokazale da ima vrlo snažno antimikrobno sredstvo i da se pokazalo da je aktivan protiv različitih kroničnih bolesti, uključujući razne vrste karcinoma, dijabetesa, pretilosti, kardiovaskularnih, plućnih, neuroloških i autoimunih bolesti. Nadalje, ovaj spoj je sinergičan sa drugim nutriceuticima kao što su resveratrol, piperin, katehini, kvercetin i genistein (Kunnumakkara i sur, 2017). U poslednje vrijeme velika pažnja pridaje se istraživanju biološki aktivnih materija koje se nalaze u biljkama iz porodice Brassicaceae odosno krstašice, koja obuhvata između ostalog kupus, brokulu, cvjetaču, gorušicu. Biološko djelovanje povezano je sa različitim zdravstvenim blagodatima poput antikancerogene, antioksidativne, protuupalne i kardioprotektivne aktivnosti. Sve ovo je uglavnom rezultat sinergijskog djelovanja glukozinolata, polifenola, i triterpena, koji se smatraju glavnim biološki aktivnim komponentama u krstašicama (Favela-González i sur, 2020). Kombiniranjem ovako vrijednih ekstrakata u jednu multivitaminsku formulu, postiže se višestruko antioksidativno djelovanje i sinergija svih sastojaka, upravo onako kako se oni nalaze i u svom prirodnom okruženju, tj.biljkama.

Sindrom hroničnog umora i mikronutrijenti

Sindrom hroničnog umora prepoznatljiv je sindrom koji karakterizira produljeni umor u kombinaciji s tipičnim simptomima kao što su bolovi u mišićima i zglobovima ili glavobolje, osjetljivi limfni čvorovi, upala grla koja se ponavlja, značajni problemi s pamćenjem i koncentracijom, spavanjem te pogoršanjem simptoma nakon fizičke aktivnosti. Češće pogađa žene nego muškarce (Bjørklund i sur, 2019). Brojne studije pokazuju da bi nedostatak određenih sastojaka poput vitamina C, B kompleksa (posebno vitamina B12), natrija, magnezija, cinka, folne kiseline, L-karnitina, L-triptofana, esencijalnih masnih kiselina te koenzima Q10 mogli biti povezani sa nastankom sindroma hroničnog umora. I ovdje je fokus na antioksidativnom i protivupalnom djelovanju. Kako se radi o višestrukom nedostatku, neki autori preporučuju upravo multivitaminske preparate kako bi se pokrili svi potencijalni nutritivni deficiti (Bjørklund i sur, 2019). Solgar Omnium u svom sastavu ima naglašene vrijednosti vitamina B12, folne kiseline i biotina, kao i koenzim Q10 i alfalipoičnu kiselinu.

Možemo li multivitaminskim preparatima pomoći mozgu?

Zanimljivo je da upravo multivitaminski pripravci imaju pozitivan utjecaj na funkcije mozga i pamćenja. U jednom istraživanju koje je provedeno u Velikoj Britaniji na 61 ispitaniku dobnog raspona od 21 do 59 godina, utvrđeno je pozitivno djelovanje multivitaminskih preparata nakon 8 sedmica konzumiranja, na kognitivne funkcije u odnosu na skupinu koja nije uzimala dodatke prehrani. Ovi dokazi upućuju da bi generalno nedostatak zaštitnih materija mogao imati dugoročno negativan uticaj na kognitivne funkcije mozga (Deniss i sur, 2019).

Zašto je jo Solgar Omnium poseban?

Kao i uvijek Solgar misli na što bolju iskoristivost svojih sastojaka. Kako bi se povećala apsorpcija B—kompleksa, oni su u Solgar Omnium-u zaštićeni acidorezistentnom ovojnicom koja omogućava prolazak kroz kiseli sadržaj želudca i otapanje te resorpciju u tankom crijevu. Minerali magnezijum, cink, kalcijum, željezo, bakar, mangan, molibden i kalijum se nalaze u bolje iskoristivom helatnom obliku. Svi biljni ekstrakti su standardizovani i biljnog porijekla.

Sve ovo čini Solgar Omnium jedinstvenim preparatom na našem tržištu koji pruža visoku antioksidativnu zaštitu našem organizmu**. Ovaj multivitaminski preparat je posebno namijenjen nadoknadi vitamina i minerala kod povećanih potreba  organizma, jačanju imuniteta te pridonosi smanjenju umora i isrcpljenosti.. Preparat ne sadrži vještačke arome, boje, mliječne proizvode, pšenicu niti gluten. Pogodan je za korištenje i veganima. Proizvod dolazi u pakovanju od 30 tableta, a uzima se 1 tableta na dan.

 

Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (1 tableta):

 • Vitamin C 150 mg (188% RDA*)
 • Kalcij 64 mg (8% RDA*)
 • Pantotenska kiselina 40 mg (667% RDA*)
 • Kolin 37,5 mg Inozitol 0,0375 g Magnezij 32 mg (8,5% RDA*)
 • Vitamin E 30 mg α—TE= 45 I.J. (250% RDA*)
 • Vitamin B3 30 mg NE (188% RDA*)
 • Standardizirani ekstrakt korijena kurkume, Curcuma longa, (23,25 mg [93%] kurkuminoida) 25 mg
 • Ekstrakt brokule/krstašice u prahu, Brassica oleracea var. cymosa, 25 mg
 • Ekstrakt klica sojinog zrna u prahu, Glycine max (2% izoflavona) 25 mg
 • Vitamin B2 18 mg (1286 % RDA*)
 • Vitamin B1 15 mg (1364% RDA*)
 • Ekstrakt polifenola u prahu iz lišća zelenog čaja (Camellia sinensis) i sjemenki grožđa (Vitis vinifera) 10 mg
 • Bioflavonoidi citrusa 6,5 mg
 • Vitamin B6 5 mg (357% RDA*)
 • Cink 5 mg (50% RDA*)
 • Fosfatidilserin 5 mg
 • Koenzim Q10 5 mg Alfa—lipoična kiselina 5 mg
 • Kvercetin 5 mg
 • Željezo 4,5 mg (32% RDA*)
 • Fosfatidil kolin 3 mg
 • Beta—karoten 2,5 mg—ostali karotenoidi 6,5 g
 • Mangan 1 mg (50% RDA*)
 • Bakar 0,75 mg (75% RDA*)
 • Folna kiselina 200 g (100% RDA*)
 • Jod 75 g (50% RDA*)
 • Vitamin B12 50 g (2000% RDA*)
 • Biotin 50 g (100% RDA*)
 • Krom 50 g (125% RDA*)
 • Selen 35 g (63,5% RDA*)
 • Vitamin K 10 g (13,5% RDA*)
 • Bor 0,01 mg
 • Vitamin D 2,5 g=100 I.J. (50% RDA*).

*preporučeni dnevni unos

** Vitamin C doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

LITERATURA
 1. Bjørklunda G, Dadarb M, Penc JJ, Chirumboloe S, Aaseth J (2019) Chronic fatigue syndrome (CFS): Suggestions for a nutritional treatment in the therapeutic approach, Biomedicine & Pharmacotherapy, Volume 109: 1000-1007
 2. Denniss RJ, Barker LA and Day CJ (2019) Improvement in Cognition Following Double-Blind Randomized Micronutrient Interventions in the General Population. Front. Behav. Neurosci. 13:115. doi: 10.3389/fnbeh.2019.00115.
 3. Koekkoek WACK , Van Zanten ARH (2016) Antioxidant Vitamins and Trace Elements in Critical Illness, Nutrition in Clinical Practice, Volume 31 Number 4: 457–474, DOI: 10.1177/0884533616653832
 4. Kunnumakkara AB, Bordoloi D, Padmavathi G, Monisha J, Roy NK, Prasad S, Aggarwal BB (2017) Curcumin, the golden nutraceutical: multitargeting for multiple chronic diseases, British Journal of Pharmacology, 174: 1325–1348
 5. Milisav I, Ribarič S, Poljsak B (2018) Antioxidant Vitamins and Ageing, Biochemistry and Cell Biology of Ageing: Part I Biomedical Science, Subcellular Biochemistry 90, https://doi.org/10.1007/978-981-13-2835-0_1
 6. Raymond J, Morrow K (2020) Krause and Mahan’s: Food and the nutrition care process, 15th edition, Elsevier: 190-193
 7. Zhao C, Wang F, Lian Y, Xiao H, Zheng J (2018) Biosynthesis of citrus flavonoids and their health effects, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60:4, 566-583, DOI: 10.1080/10408398.2018.1544885