Nutricionizam

Dodaci prehrani i prevencija viralnih oboljenja – korona, influenca (gripa)

mm

Aktualizirano: 27. Marta 2020.

Piše: Prof. dr. nutricionizma Midhat Jašić

1 min

Neka friška istraživanja, a i odavno poznate činjenice, ukazuju na to da postoji visoki stupanj vjerovatnoće upotrebe nekih dodataka prehrani i aktivnih komponenti hrane u prevenciji od virusnih oboljenja (influenca, korona). Neki od tih dodataka jačaju imuni sistem općenito, naročito na staničnoj razini kao moćni antioksidansi.

Preparati koji se koriste kao podrška imunom sistemu

U apotekama se dostupni preparati koji se mogu koristiti u svrhu prevencije protiv viralnih infekcija (influenca, korona). Ovi preparati sadrže ferulu i/ili lipoičnu kiselinu, acetil cistein i glukozamine, poznate antioksidansi cink i selen, beta glukane, spirulinu, aroniju i dr.

Doze pogledati u tabeli ali ne koristiti istovremeno sve zajedno nego u konsultaciji s liječnikom ili nutricionistom, jer se uzima u obzir i zdravstveni status, starosna dob, tjelesna težina itd..

Sastojak Dnevna doza
Ferula 500 – 1000 mg
Lipoična kiselina 1200 – 1800 mg (umjesto ferule)
Spirulina 15 g
N-acetil-cistein 1200 – 1800 mg
Selen 50 – 100 µg
Cink 30 – 50 mg
Glukozamin 3000 mg ili više
Beta glukan 250-500 mg
Zova (bazga) 600 – 1500 mg

Sastojci hrane koji se mogu koristiti kao podrška imunom sistemu

Od sastojaka hrane, koje je preporučljivo prakticirati izdvajamo:

 • origano ( karvakrol),
 • biber (piperin),
 • ljuta paprika (kapsaicin),
 • klinčići ( eugenol),
 • alium spojevi iz luka ( ruski penicilin),
 • likopen iz paradjza itd.

Od jela najpoznatiji je jevrejski penicilin – pileća juha s biberom i lukom.

Zeleni čaj i čorokotovo ulje se također često preporučuju u vezi sa respiratornim oboljenjima. Zeleni čaj jer sadrži supstancu “Teofilin” koja djeluje bronhidilatorno (proširuje bronhije) i s druge strane inhibira oslobađanje mediatora upalnih procesa. Čorokot također ima bronhodilatorno, antioksidativno, analgetsko i protuupalno dejstvo.

Treba naravno uvijek uzeti u obzir da aktivne supstance u prirodnim okolnostima uglavnom nisu koncentrirane te da je preporučljivo da dozu određuju stručnjaci.

No, u slučaju epidemija vrijedi poduzet i ostale od medicinskih stručnjaka preporučene mjere za sve dobne skupine. Posebno treba poduzeti mjere aktivnosti kako bi pomogli osjetljivoj populaciji starijih osoba iznad 65 godina starosti i osoba slabijeg zdravstvenog stanja.

 

LITERATURA
McCarty MF, DiNicolantonio JJ. Nutraceuticals have potential for boosting the type 1 interferon response to RNA viruses including influenza and coronavirus. Prog Cardiovasc Dis. 2020 Feb 12. p
 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO