Nutricionizam

Zdrav imunitet je najbolji “lijek” – Intervju sa Tarikom Zolotićem

mm

Aktualizirano: 26. Marta 2020.

Piše: Mag. nutr. Tarik Zolotić

2 min

Tema intervjua je “IMUNOLOŠKI SISTEM kao temelj za održavanje zdravlja”. Da li i kako je moguće pripremiti imunološki sistem za odbranu protiv raznoraznih infekcija odnosno epidemija? Gost je Tarik Zolotić, jedan od najperspektivnijih nutricionista regije koji je osim mastera prošao obuke za hrono ishranu, liposukcijsku ishranu, magnetno-qvantnu dijagnostiku i terapiju, a iako je mlad posjeduje također i bogato praktično iskustvo.

Pitanja (odgovore pogledajte na linku ispod):

(1:20) – Koliko je bitno imati intaktan i balansiran imunološki sistem je već svima poznato. Osobe sa deficitima u odbrambenom sistemu podliježu i najbezazlenijim infekcijama dok se one sa „sposobnim“ imunitetom izbore i sa najvećim problemima. Da li i u kojoj mjeri je moguće uticati na “jačanje” imunološkog sistema stilom života, prvenstveno sa hranom odnosno načinom prehrane?

(5:30) – Koliko je organizmu odnosno odbrambenom sistemu potrebno da se dovede u intaktno stanje u kojem je spreman suprotstaviti se raznoraznim infekcijama?

(8:55) – Da li i u kojoj mjeri je moguće uticati sa oduzimanjem hrane (postom) u kraćem ili duzem vremenskom periodu na zdravlje odnosno na imunološki sistem?

(14:45) – Kod infekcija pričamo o bakterijskim, virusnim ili parazitskim infekcijama. U moderno doba se za bakterijske infekcije koristie antibiotici, za parazitske antimikotici, za virusne infekcije preventivno vakcine ukoliko postoje i djeluju. Analogno tome ćemo naci hrpu informacija kako uticati na ove infekcije primjenom prirodnih sredstava i metoda. Mogu li se sa aspekta tvoje profesije i/ili težišta prakticnog rada povući neke paralele i dati konkretni prijedlozi za pojedinačne vrste infekcija? Da li postoje neke vrste hrane koje imaju pozitivne efekte na podršku odbrambenom sistemu kod virusnih infekcija (npr. korona virus ili influenca)? Koje bi mogao preporučiti u kojim slučajevima?

(24:50) – U centru u kojem radiš se primjenjuju raznorazne analitičke metode kojima se mogu razotkriti deficiti u organizmu. Možes li nam reći o kojim metodama se radi i da l li je putem tih metoda moguće ustanoviti deficite u funkcionisanju imunološkog sistema i odrediti konkretne terapije ili dijete koje bi pokrile deficite?

(28:50) – Šta misliš o psihoneuroimunologiji odnosno uticaju psihe na imunološki sistem i zdravlje? Da li je u pogledu infekcija ugroženiji čovjek sa negativnim stavovima u životu – pesimista?

(34:30) – Da se vratimo na aktuelnu epidemiju. Kako pripremaš sebe i familiju? Osim higijenskih mjera da li postoje neki “tajni” recepti koje bi mogao predložiti i našoj publici širom regije?

Odgovore pogledajte ovdje:

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO