Zdravi recepti

Recept sa prokulicama na zdrav i originalan način

mm

Aktualizirano: 22. Januara 2022.

Piše: Mag. nutricionizma Asja Sirbubalo

1 min

Prokulice se tradicionalno ubrajaju u jedno od najzdravijih jela a pripisuju im se i mnoga blagotvorna svojstva. Ipak mnogi ne uživaju u njima zbog intenzivnog mirisa i kašaste teksture. U nastavku vam nudimo originalan i zdrav recept za ukusno jelo sa prokulicama. PRIJATNO!

SASTOJCI:

▪️pola kilograma prokulica
▪️orasi i nar za serviranje
▪️vezica peršuna
▪️3 čehna bijelog luka
▪️pola glavice ljubičastog luka
▪️sok od limuna, sok od narandže
maslinovo ulje, so, biber
▪️svježa crvena ljuta papričica

PRIPREMA

Pripremiti zvijezdu ovog jela, umak chimichurri (argentinska verzija pesta). Za ovo će vam trebati blender, sve sastojke (peršun, bijeli luk, ljubičasti luk, ljutu papričicu, sok od pola limuna i pola narandže i dosta maslinovog ulja, so i biber) kratko izblendati (bolje da se vide pojedini sastojci, nego da dobijete pastu). Prokulice očistiti od vanjskih listova, oprati i prepoloviti. Poredati ih na papir za pečenje, posoliti i preliti maslinovim uljem. Dio dobijenog chimichurri sosa odvojiti i ostaviti za serviranje, a ostatak preliti preko prokulica (da nijedna ne ostane zaboravljena 😉) i posuti sa timjanom ili nekim drugim začinskim biljem. Peći u rerni na 180 stepeni oko pola sata. Servirati sa komadićima oraha i narom i ostatkom sosa.
PRIJATNO!
 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO