Nutricionizam

Depresija u prosincu

mm

Aktualizirano: 13. Decembra 2019.

Piše: Prof. dr. nutricionizma Midhat Jašić

2 min

Samoća, dužina noći i manje svjetla u zimskom periodu znatno doprinose depresiji, što je posebno izraženo u prosincu. Depresivno stanje zbog lošijeg raspoloženja povećava razine stresnog hormona kortizola a kompenzacija za to u cilju poboljšanja raspoloženja je konzumiranje hrane koja nam daje zamjensko zadovoljstvo i nagradu.

Ovaj mehanizam je čest uzrok povećanja tjelesne mase i ukazuje na to da je depresija vrlo složena i česta savremena bolest, ali i da je povezana sa prehranom. Mnogi sastojci hrane imaju kratkotrajni antdepresivni učinak.

Jedna činjenica je zanimljiva: Depresija koja se javlja ili doseže vrhunac u prosincu, ima barem dvije moguće i međusobno nepovezane skupine uzroka:

 • Jedna skupina obuhvaća samoću, nedostatak ljubavi ili nemogućnost kvalitetnog druženja. U tom slučaju govorimo o blagdanskoj depresiji, iako taj izraz nije službena psihijatrijska dijagnoza.
 • Druga skupina uzroka uključuje manjak dnevnog svjetla, od studenoga do veljače, najtamnijeg razdoblja godine. To se stanje u psihijatriji zove sezonski afektivni poremećaj ili, jednostavnije, zimska depresija. Podatak koji dopunjuje tvrdnju je da sjeverni narodi imaju više depresivnih osoba od onih koji žive na jugu jer imaju manji broj sunčanih dana. Ovaj fenomen koriste trgovačke firme i svoje objekte osvjetljavaju jakim svjetlima. Puštaju takođe laganu glazbu u svijetlim prostorijama što je slučaj i sa eminentnim hotelima. Vesele boje takođe imaju uticaja. Sjeverni narodi piju 3 do 5 puta više kafe od nas, jer pomaže održanju organizma budnim.

I jednu i drugu skupinu s nutritivnog aspekta karakterizira prejedanje, konzumiranje više alkohola nego inače i premalo odmaranja.

Na istu osobu mogu djelovati obje vrste uzroka, a depresiji mogu pridonijeti i neki specifični uzroci, kao npr. ekonomski stresori, ponajprije nedostatak novca ili nerazumno trošenje. Mudro je procijeniti koliko možete potrošiti i držati se te odluke.

Nedavni gubitak drage osobe, zbog smrti, razvoda, raskida ili selidbe, najbolnije se osjeća u vrijeme blagdanskih okupljanja, kad nas na njega/nju podsjeća prazno mjesto za stolom. Sjećanje na božićne blagdane provedene u veselju.

Lijepa sjećanja i pomišljanje na nešto lijepo, kod osoba sklonih depresiji nema olakšavajući učinak, nego može čak pogoršati depresiju.


PREPORUKE

 • Povećati fizičku aktivnost, kvalitet sna, druženje s rodbinom i prijateljima, izbjegavati stresna stanja,
 • konzumiranje voća i povrća naročito bobičastog i jagodastog, neka je i zamrznuto. Uzimati namirnice bogate vitaminima naročito C, E i D itd. Od minerala selen i cink a isto i magnezij koji djeluje relaksirajuće. Vitamin C uzimati ujutro jer povećava budnost.
 • Alkohol i droga su privremene varke. Alkohol lažno poboljšava raspoloženje samo dok ga ima u krvi a to je kratko. Droga nikad nije preporučena.
 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO