Psihologija

Utjecaj online učenja na mentalno zdravlje djece

mm

Aktualizirano: 12. Novembra 2021.

Piše: Magistra psihologije Olivera Đokić

5 min

Pandemija COVID-a 19 brzo je i dramatično promijenio naše živote, natjerala je mnoge škole da otkažu nastavu u učionicama i ceremonije maturiranja učenika koji su završili osnovno ili srednje obrazovanje. Online učenje utječe na sve, od male djece do mladih odraslih osoba, nastavnika i profesora. Za mnoge učenike online časovi mogu pogoršati postojeće poremećaje mentalnog zdravlja. Za druge, utjecaj pandemije i online učenja mogu pokrenuti nove promjene u mentalnom zdravlju i raspoloženju. Nažalost, djeca i adolescenti najviše mogu biti pogođeni negativnim utjecajima pandemije na mentalno zdravlje. 

Utjecaji socijalne izolacije, stresa i anksioznosti

Škola osim što predstavlja mjesto za obrazovanje, predstavlja i centar društvenih života mnogih adolescenata. Škola nudi adolescentima i djeci priliku da se povežu sa svojim vršnjacima. Međutim, s prelaskom škola i fakulteta na online formate, učenici se sve više osjećaju usamljeno, nemotivisano ili obeshrabreno.

Brojne studije su pokazale da socijalna izolacija može uzrokovati veće stope negativnih ishoda za mentalno i fizičko zdravlje pojedinaca. Druge studije su otkrile da interakcije licem u lice mogu pomoći u smanjenju depresije i anksioznosti. Manjak društvene interakcije može povećati osjećaj socijalne anksioznosti i pritisaka. Na primjer, adolescenti mogu biti zabrinuti zbog promjena u prijateljstvu nastalim usljed manjka ličnog kontakta i duže izolacije.

Pored nedostatka društvene interakcije, struktura online nastave može utjecati na učenike i adolescente na više načina:

 • Oni mogu osjećati povećanu anksioznost u vezi sa izvršavanjem svojih školskih obaveza;
 • Drugi učenici mogu imati poteškoća s koncentracijom ili zadržavanjem fokusa pažnje kada uče u online okruženju kod kuće;
 • Za neke adolescente i djecu, boravak ispred drugih na videu može dovesti do povečanja anksioznosti;
 • Učenicima može biti teško da dobiju dodatnu obrazovnu podršku koja im je potrebna da bi shvatili gradivo i postigli bolji školski uspjeh.

Kao što mnogi roditelji iz iskustva znaju, biti adolescent ili mlada odrasla osoba često je samo po sebi dovoljno izazovno; svaki dodatni pritiscak na učenike može pogoršati nivo prisutne anksioznosti i stresa.

Umor od online učenja

Provođenje značajne količine vremena u online okruženju može zamoriti i učenike i njihove nastavnike. Jedan od razloga zašto je online nastava tako mentalno iscrpljujuća je taj što naš mozak nije u stanju obraditi sve informacije na način na koji je navikao.

U normalnoj, ličnoj komunikaciji postoji niz neverbalnih znakova koji našem mozgu pomažu da obradi informacije, kao što su:

 • Ton i visina glasa;
 • Izraza lica;
 • Kontakt očima;
 • Govor tijela.

Kada ovi znakovij u svom punom obimu nisu prisutni u komunikaciji, kao što je slučaj kod online nastave, naš mozak mora više raditi kako bi protumačio informacije koje prima. Samo po sebi, ovo može uzrokovati dodatni mentalni zamor. Kada se ovo spoji sa stalnom samosvješću o tome da ste pred kamerom pred drugima, nivo stresa automatski raste.

Da li online učenje može biti korisno za mentalno zdravlje djece?

Postoje i pozitivne strane online učenja na mentalno zdravlje.

Za neke učenike, boravak kod kuće, i u blizini porodice, posebno tokom pandemije COVID-19, može pružiti osjećaj sigurnosti. Za ove učenike dom može postati sigurno okruženje za učenje u kojem se osjećaju produktivnije.

Škola predstavlja mjesto za učenike da se druže i stvaraju prijateljstva, ali u školi nisu sve društvene interakcije pozitivne. Učenici mogu postati žrtve maltretiranja u školi. Za ove učenike virtuelno učenje nudi bijeg od depresije i anksioznosti uzrokovane strahom od maltretiranja. Za druge učenike, online časovi mogu pružiti bijeg od konstantne težine pritiska vršnjaka.

Kako možete pomoći djetetu da adekvatno prihvati online nastavu?

Važno je stvoriti prostor za vaše dijete da se fokusira i osjeća produktivno.

Postoji nekoliko načina da smanjite ili uklonite smetnje za učenje kod kuće:

 • Odredite miran dio svog doma posebno za časove i domaće zadatke;
 • Ako je potrebno, koristite pregrade za prostorije, namještaj ili oslobodite prostor za odlaganje kako biste stvorili prostor bez smetnji u učenju;
 • Također može pomoći da ohrabrite svoje dijete da radi školske zadatke u području koje ne povezuje s odmorom ili razonodom. Osim toga, pokušajte ograničiti korištenje uređaja npr. mobilnih telefona do kraja školskog dana kao što bi to radili u učionici u školi.
 • Adolescenti nisu poznati po tome što imaju najbolji san ili prehrambene navike. Dobar san, zdrava ishrana i redovna tjelesna aktivnost mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja vašeg djeteta i pozitivno utjecati na mentalno blagostanje.
  Što se tiče vježbanja, postoji mnogo opcija kako u zatvorenom tako i na otvorenom kako bi vaša djeca bila aktivna. Šetnje i vožnje biciklom su sjajni načini da ostanete aktivni uz održavanje odgovarajuće društvene distance od drugih.
  Budite sigurni da vaše dijete slijedi redovan raspored spavanja i da ima rutinsko vrijeme buđenja. Ovo posebno važi za mlade odrasle osobe koje studiraju. Sa časovima raspoređenim tokom dana, studentu koji pohađa virtuelne časove kod kuće može biti lako da upadne u zamku kasnih noći praćenih prekasnim spavanjem.
 • U nekim slučajevima, roditelji mogu raditi od kuće zajedno sa svojom djecom. Odrasli su podložni istim stresorima i anksioznostima kao i djeca, međutim važno je da roditelji postave i održe zdrav način komunikacije sa djecom.

Sve može biti izazov za vrijeme dodatnog stresa i neizvjesnosti, ali uvijek je potrebno dati pozitivan primjer djeci. Održavajte optimističan stav i podstičite zdrav razgovor u domaćinstvu. Zapamtite, djeca i adolescenti još uvijek traže podršku i vodstvo od svojih roditelja. Njegovanje pozitivnog stava u vašem domu može napraviti značajnu razliku u mentalnom zdravlju cijele porodice.

Pandemija je težak period za sve nas. Ako se vaše dijete bori sa anksioznošću, depresijom ili drugim stanjima narušenog mentalnog zdravlja tokom ovog perioda, obratite se stručnjacima za mentalno zdravlje (psiholozima, psihoterapeutima).

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

Literatura:

https://kentuckycounselingcenter.com/mental-health-effects-of-online-learning/

https://www.idra.org/resource-center/mental-health-implications-of-virtual-learning-on-student-engagement/

https://www.apa.org/news/apa/2020/online-learning-mental-health

https://zimo.dnevnik.hr/clanak/virtualna-nastava-mogla-bi-ostaviti-trajne-i-negativne-posljedice-na-mentalno-zdravlje-mladih—642576.html

https://www.indiatoday.in/education-today/featurephilia/story/effects-of-online-education-on-mental-and-physical-health-1854320-2021-09-18

Slika: Photo by Steven Weirather from Pixabay