Da li ste znali?

Kako napraviti sredstvo za dezinfekciju ruku?

mm

Aktualizirano: 18. Marta 2020.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Kao jedna od najvažnijih mjera za zaštitu od širenja virusa (korona virusa i mnogih drugih) je temeljito pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja predjela lica (oči, nos, usta) neopranim rukama. Ova već svima poznata činjenica je uz zabrinutost zbog daljnjeg širenja korona virusa dovela do manjka sredstava za dezinfekciju ruku u skoro u svim zemljama Evrope.

Zbog nedostatka dezinfekcionih sredstava među mnogima zabrinutost još više raste. Ali nema potrebe za brigom. Dezinfekciona sredstva mozete jednostavno i sami napraviti po savjetu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). WHO je izdala dokument na 9 strana.  Oni koji nisu vični engleskom jeziku mogu ovdje pogledati prevod recepture prilagđene za manje količine (1L).

Receptura:

 • Etanol 96%: 830 ml ili izopropil alkohol 99,8%: 750 ml
 • Vodonikov peroksid 3%: 42 ml
 • Glicerin 98%: 15 ml
 • Prokuhana voda: 110 ml

Odluka za primjenu etanola ili izopropil alkohola, nema posljedica za kvalitetu dezinficijensa. WHO jednostavno pruža različite recepte jer alkohole nije jednako lako dobiti u cijelom svijetu.

Priprema

Sastojke stavite u posudu sa poklopcem i dobro promiješajte smjesu mućkanjem posude.

Primjena

Uzmite šaku gotovog dezinfekcijskog sredstva i utrljavajte ga na cijelu površinu šaka oko 30 sekundi. Također i u područje između prstiju, a posebno obratite pažnju na vrhove prstiju i palce.

Važno: Trljajte dok se ruke potpuno ne osuše kako bi tvari uopće bile učinkovite.

WHO također savjetuje da se proizvod smije koristiti samo izvana, čuvati van dohvata djece, izbjegavati kontakt očima i držati podalje od vatre i prekomjerne vrućine.

Ostale savjete WHO-a po pitanju korona virusa možete pogledati ovdje.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO