Nutricionizam

Važnost procjene strukture tijela za nutritivne intervencije

mm

Aktualizirano: 2. Aprila 2021.

Piše: Mag. farmacije Bisemija Begović

5 min

Polazna tačka nutritivne intervencije jeste procjena prehrambenog statusa i analiza sastava tijela. Ranije je najviše korišten BMI ali zbog nedovoljne preciznosti, posebno kod osoba sa slabom i izraženom muskulaturom, potrebno je izvršiti detaljniju analizu strukture tijela, koja može služiti u svrhu određivanja optimalne tjelesna mase, optimiziranja prehrane ili praćenja sportskog učinka npr. što daje jasan uvid u to kako promjene u stilu životu utječu na naše tijelo.

Struktura tijela

Tijelo se sastoji od vode, proteina, minerala i masti. Dvokomponentni model tjelesne građe dijeli tijelo na masnu komponentu i komponentu bez masti.

Tjelesna masnoća je najpromjenjiviji sastojak tijela. Ukupna količina tjelesne masti sastoji se od esencijalne masti i nakupljene masti. Masnoća u srži kostiju, srcu, plućima, jetri, slezeni, bubrezima, crijevima, mišićima i tkivima bogatim lipidima u cijelom centralnom nervnom sistemu se naziva esencijalna masnoća, dok se mast koja se nakuplja u masnom tkivu naziva skladišna masnoća. Esencijalne masnoće su neophodne za normalno funkcionisanje tijela. Esencijalna masnoća kod žena je veća od masnoće muškaraca jer uključuje spolno karakteristične masti povezane sa rađanjem djeteta.

Skladišna masnoća se nalazi oko unutrašnjih organa (visceralno masno tkivo) i izravno ispod kože (potkožno tkivo). Skladišna masnoća pruža tjelesnu zaštitu i služi kao izolator za očuvanje tjelesne topline.

Odnos visceralne i potkožne masti nije jednak za sve pojedince i može da varira tokom životnog ciklusa.

Nemasna tjelesna masa predstavlja težinu mišića, kostiju, ligamenata, tetiva i unutrašnjih organa. Čista tjelesna masa razlikuje se od mase bez masnoće. Budući da se u srži kostiju i untrašnjim organima nalaze neke esencijalne masti, nemasna tjelesna masa uključuje i mali postotak esencijalnih masnoća. Međutim, sa dvokomponentnim modelom tjelesne građe, ti izvori esencijalnih masnoća se procjenjuju i oduzimaju od ukupne tjelesne težine kako bi se dobila masa bez masti. (1)

Faktori koji utječu na sastav tijela

Savremeni način života uvjetovan je demografskim, ekonomskim i socijalnim promjenama. Neke od karakteristika društva su starenje populacije, povećanje broja malih porodica i sve veći broj zaposlenih žena. U nastojanju bolje organizacije i korištenja slobodnog vremena došlo je do promjena u tradicionalnom načinu kupovanja, pripreme hrane i konzumacije obroka. Sve učestalije, obroci se pretvaraju u djelimične obroke. Hrana koja se može pojesti na brzinu, tzv. fast food, osobito je popularna kod mlađe populacije. Također je smanjena tjelesna aktivnost zbog sedentarnog načina života. Zahvaljujući razvoju tehnologije, većina radno aktivne populacije tijekom rada obavlja lake poslove, dok je sve manje onih koji obavljaju izrazito teške poslove. Danas pretilost ubrajamo u najozbiljnije zdravstvene probleme sa kojima se suočava savremeni svijet.

Smatra se da pretilost nastaje interakcijom socijalnih, bihevioralnih, kulturoloških, fizioloških, metaboličkih i genetskih faktora. (2)

Metode procjene sastava tijela

Praktične metode procjene tjelesnog sastava poput nabora kože, hidrostatskog vaganja i analize biolektrične impedance temelje se na prethodno opisanom dvokomponentnom modelu tjelesne građe.

Analiza bioelektrične impedance (BIA) se temelji na činjenici da tijelo sadrži unutarćelijske i vanćelijske tekućine sposobne za električno provođenje. Kroz ove tekućine prolazi struja niske i sigurne razine. Komponentna bez masti sadrži veliki dio tjelesne vode i elektrolita i samim time je bolji konduktor električne struje. Ova tehnika daje indeks ukupne tjelesne vode iz kojeg se procjenjuje masa bez masti. (3)

Popularnost BIA metode znatno je porasla tijekom posljednjih nekoliko godina jer je bezbolna, brza i jednostavna za provođenje testa. (1)

 

Važnost procjene strukture tijela

Procjena strukture tijela ima važnu ulogu u procjeni nutritivnog statusa i procjeni potencijalnih zdravstvenih rizika. (4)Često se koristi u kliničkoj praksi za nutritivnu procjenu, praćenje i ispitivanje stanja pretilosti i pothranjenosti, zatim, sarkopenije, osteopenije i osteoporoze kao i za ispitivanje gubitka mase nakon barijatrijskih zahvata. (5)

Različite konstitucije tijela su odraz različitih kompozicija tijela; mase pojedinačnih tkiva i organa koji čine tijelo. Pojam strukture tijela nije ograničen na opisivanje relativne veličine anatomski prepoznatljivih komponenti tijela. Sastav tijela, u svakom trenutku, bilježi ishod svih prethodnih utjecaja na ljudsku fiziologiju koji su doveli do akumulacije svih njegovih komponenti. Osim genetskog miljea kao osnovnog uticaja, ključni su i prehrana i bolest. Sastav tijela predstavlja historijski zapis o životnoj ravnoteži energije i unosa hranljivih sastojaka. Kada se prehrambeni unos ne podudara sa potrebom, dolazi do promjene u tjelesnom sastavu. Davno je prepoznato da neadekvatna prehrana može dovesti do zaostajanja u razvoju (6), dok, obrnuto, prekomjerna prehrana dovodi do gojaznosti, posebno kod djece u populacijama koje su podvrgnute nutritivnim tranzicijama (7).

 

Struktura tijela, kao i odraz njegovog nutricionističkog iskustva su mjerači tjelesne funkcije. Optimalno tjelesno funkcioniranje i dobro zdravlje zahtijevaju strukturu tijela koja pruža idealne mase tkiva i organe koji podržavaju fiziološke i biohemijske procese. Znanje o strukturi tijela pruža uvid u funkcionisanje kapaciteta ljudskog tijela i nutricionistički status. (8)

 

 

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

LITERATURA:

 1. Kravitz, L., Heyward, V. (1992). Getting a grip on body composition. IDEA TODAY.10(4), 34-39.
 2. Jašić, M. (2010). Biohemija prehrane sa osnovama dijetetike.
 3. Heyward, V. (1991). Advanced fitness assessment & exercise presciption. Champaign: Human Kinetics Publishers.
 4. Sergi, G., De Rui, M. et al. (2017).  Measurment of lean body mass using bioelectrical impedance analysis : a consideration of the pros and cons. Aging Clinical and Experimental Research.29:591-597.
 5. Lemos,T., Gallagher, D. (2017). Current body composition measurement techniques. Current opionion in endocrinology, diabetes, and obesity. 24(5):310-4.
 6. Jackson, A.A., Johnson, M., Durkin, K., Wootton, S. (2013). Body composition assessment in nutrition research: value of BIA technology. Eur J Clin Nutr. 67:S71-8.
 7. Piernas,C., Wang, D., Du, S., Zhang, B., Wang, Z., Su, C., et al. (2015). The double burden of under- and overnutrition and nutrient adequacy among Chinese preschool and school-aged children in 2009-2011. Eur J Clin Nutr. 69:1323-9.
 8. Leigh C., Ward. (2018). Human body composition: yesterday, today and tomorrow. Eur J Clin Nutr.72:1201-1207.